Ugrás a fő tartalomra

Cseresznyés crumble (morzsasüti)

Update: Barátnőkkel elkészítettük a süti cseresznyés-málnás-epres, azaz erdei gyümölcsös változatát, fahéj helyett friss reszelt gyömbérrel. Istenien sikerült! Próbáljátok ki ti is!

Nemrég láttam egy ismerősöm falán ezt a sütit, már akkor is elgondolkodtam azon, hogy meg kellene csinálni. Az utolsó lökést az Origo crumble-ről szóló cikke adta, ami a "lusták sütijeként" aposztrofálta az édességet. Nekiugrottam én már sokkal bonyolultabb dolgoknak is, szóval itt volt az ideje, hogy megsüssem. A hűtőnk tele cseresznyével, így az alapanyag is adott volt. :)

Recept: A meggyes crumble receptjével dolgoztam, csak kevesebb cukrot használtam. Az egész lényege, hogy rétegezzük a gyümölcsöt, majd kissé megcukrozzuk, ezután jön rá a reszelt/morzsált tészta, végül az egész összesül. Nyárra pont megfelelő, gyümölcsös, könnyű, mégis egy finom desszert. Az angolok ismert édességéről van szó, amit gyakran tálalnak fagylalttal, de sodót és tejszínhabot is ajánlanak hozzá. Egyik barátnőm almával és vaníliafagylalttal ajánlotta, azt biztos elkészítem még, de talán inkább ősszel, amikor szezonja lesz. Most nyáron meggy, cseresznye, eper, málna, barack ami inkább adott hozzá, télen szilvásan vagy körtésen is fincsi lehet. Szóval lássuk lépésenként ezt a crumble-t! 

1. A lisztet a vajjal, sóval és a cukorral elmorzsoljuk, tésztát gyúrunk belőle, majd betesszük a hűtőbe, amíg a gyümölcsöt előkészítjük. (A lisztet lehet vegyíteni teljes kiőrlésűvel, vagy csak azzal is csinálni. Egy részét helyettesíthetjük darált mandulával, kakaóval, adhatunk hozzá olajos magvakat is.)
2. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, egy tűzálló tál aljára helyezzük. (A fent említett gyümikkel is készíthetjük.) Megszórjuk egy kevés fahéjjal, barna cukorral, szerecsendióval.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
4. A tésztát az előkészített gyümölcsökre reszeljük nagylyukú reszelőn, vagy rácsipkedjük, rámorzsoljuk, ahogy tetszik. Azt ajánlják, hogy kb. annyira legyen vastag a tésztaréteg, mint a gyümölcs, figyeljünk az arányokra.
5. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a tészta aranybarnára pirul, a gyümölcs leve pedig oldalt elkezd felbugyogni (kb. 25-30 perc volt légkeverésesben, simában hosszabb idő).
6. Magában, fagyival, tejszínhabbal, porcukorral, sodóval, akármivel tálaljuk. :)

Eredmény: A kész süti íze a Ringló szilvás pitémre emlékeztetett, nyilván amiatt, mert a gyümölcsöket hasonlóan fahéjjal, barna cukorral ízesítettem, valamint ott is, itt is reszelt tészta volt az édesség tetején. Mindkettőben inkább a gyümölcsök domináltak. Persze a crumble még ennél a piténél is egyszerűbb, ehhez képest ízben hozza egy tökéletes desszert hangulatát. A cseresznye megpárolódik, finom levet enged, a tészta megpirul, ropog, omlik. Hmm, most is ennék belőle. Igazából minden nap! :D Javasolják, hogy különleges fűszerekkel vegyítsük a gyümölcsöket a még egyénibb ízvilág érdekében, így például a málnához a bazsalikomot, barackhoz a rozmaringot, meggyhez, szilvához a koriandert. Én az eperhez még a gyömbért is megemlíteném. :) A Levendula fagylaltozóban hasonló ízű fagyikat próbáltam, nekem nagyon bejön a fűszernövény+gyümölcs kombó! Kísérletezzetek bátran! A crumble egyébként is kb. 10 perc alatt előkészíthető és 30 perc alatt megsüthető.

Hozzávalók (kb. 4 adag):
  • 250 g gyümölcs (meggy, cseresznye, barack, eper, málna, alma, szilva, stb.)
  • 250 g liszt (egy része kiváltható kakaóval, darált mandulával, stb.)
  • 125 g hideg margarin/vaj
  • 125 g porcukor
  • csipet só
  • kevés fahéj és szerecsendió
  • 2 evőkanál barna cukor a gyümölcs megszórásához (édesebb gyümölcshöz szerintem kevesebb is elég, a savanyúbbhoz, mint pl. a meggy, kell a kettő)

Megjegyzések

  1. Anditól Facebookról: "Köszi Niki, az almás változata most jött ki a sütőből és isteni :P :)"

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel