2013. július 30., kedd

'Csupa csoki' torta málnaszósszal

A mostani szülinapozós, baráti összejöveteles napok harmadik szereplője a csupa csoki torta, amihez málnaszószt készítettem. Anyukám szülinapi tortájához képest ez egy intenzív ízű, kakaós-csokis édesség, barátom ízléséhez igazítva. :P A málnaszósz nagyon feldobta, látványában és ízhatásban is. Lássuk, hogyan készül!

Recept: Egy ismerősöm gasztroblogján akadtam erre a nagyon mutatós receptre. Tetszett, hogy jó minőségű csokiból készül, illetve nem tartalmaz lisztet. A csoki mousse-ra mostanában egyébként is nagyon vágytam, a leírás szerint ez a torta pedig pont a mousse-hoz hasonlít. :) Örömmel álltam neki az intenzív kakaóbaombának.

Csupa csoki
1, A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport és a tejfölt. Robotgéppel eldolgozzuk.
2, A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
3, A csokoládét és a vajat kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, majd gőz fölött megolvasztjuk őket.
4, A kakaós masszához adjuk a felolvasztott csokoládét, majd a habbá vert tojásfehérjéket is. Utóbbit főleg óvatos, nagy mozdulatokkal forgassuk bele, hogy ne törjön szét.
5, Egy tortaformát kivajazunk, majd kakaóporral meghintjük. Ha kapcsos a formánk, akkor a szerző javaslata szerint érdemes fóliába csomagolni a formát, hiszen a sütés némi víz segítségével történik majd.
6. Öntsük a masszánkat az előkészített, alufóliába csomagolt formába. A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy sütőlapra engedjünk vizet, majd ebbe állítsuk bele a formát. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben pára keletkezzen.
7, 15 percig süssük a tortát az előmelegített sütőben, majd hűtsük ki és 3-4 órára tegyük hűtőbe, hogy elnyerje végső állagát.

Málnaszósz:
1, A málna nagyobb részét tegyük fel kevés vízzel és cukorral főlni. 
2, Én saját elhatározásból kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítettem a szószomat, ezt az eredeti recept nem írta.
3, Ha besűrűsödött, akkor szórjuk meg reszelt citromhéjjal és pár csepp citromlével.
4, Végül tegyük bele a maradék málnát, majd óvatosan keverjük el, hiszen ezeket a szemeket már egyben szeretnénk hagyni (olyan 1 percig főzzük még így).
5, Tádám, kész a málnaszósz! Szerintem érdemes ezt is hűtőbe tenni és a tortával együtt hidegen tálalni.

Eredmény: A végeredmény szerintem egyrészt könnyed, mert nem tartalmaz lisztet, és habos jellegű, puha sütemény. Másrészt egy ízorgia! De tényleg! Hiszen két tábla étcsokit tartalmaz, plusz cukrozatlan kakaóport. Nagyon intenzív élmény! Ehhez kiválóan passzol a málna savanykás, mégis édes, pikáns íze. Tökéletes páros! Viszont szerintem sokat nem érdemes enni belőle, inkább lassan falatozzuk, hogy ki tudjuk élvezni a csoki és a málna csodálatos harmóniáját! Köszönöm a receptet! :)

Hozzávalók (26 cm-es formához):

  • 20 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú, ha lehet, 70%-os, de minimum 50)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 8 evőkanál cukrozatlan kakaópor plusz fél evőkanál a forma megszórásához
A szószhoz: 
  • 500 g fagyasztott málna 
  • 10 dkg cukor
  • negyed citrom leve és héja

4 megjegyzés:

  1. Lívia: Isteni finom, köszi a kóstolót Niki! :) (Facebookról)

    VálaszTörlés
  2. Mmmmm, annyira imadom, mekkora mazlista vagyok ilyen tortat kaptam szulinapomra!!! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nem mindenki érdemelheti ki ezt a finomságot. ;)

      Törlés
    2. I LOVE YOU!!!

      Törlés