Ugrás a fő tartalomra

Csirke curry spenótszószban

Senkit ne tévesszen meg a látvány! :D Egy ínycsiklandozóan finom, különleges currys csirkét készítettem spenótszósszal, amiből még barátom is evett, aki nem szereti a spenótot! ;) Mi ez, ha nem dicséret? :D

Recept: Egyik kedves barátnőmtől Paleolit szakácskönyvet kaptam Karácsonyra (Szendi Gábor - Mezei Elmira). Bevallom őszintén, még nem olvastam sokat erről az étkezési stílusról, de ha már kaptam ilyen könyvet, akkor úgy gondoltam, belevetem magam a sűrűjébe és rögtön főzök valamit! Rengeteg finomság, édesség, saláták, különböző halételek találhatóak a könyvben, melynek fejezetei között népbetegségeket ismertet a szerző, és azok kialakulásának lehetséges okaiba is bevezet minket. Amit eddig én leszűrtem az a következő: zöldség, gyümölcs, hús alkossa az ételeink nagy részét, kerüljük a glutént, a köreteket (rizs, burgonya, gabona), valamint a cukrokat és a tejtermékeket. Tulajdonképpen elég sok diéta ajánlja, hogy hagyjuk el a felsorolt élelmiszereket, ezért nem is tűnt nagyon furcsának, hogy a receptekben édesítőket, kókuszzsírt vagy mandulatejet ajánlanak a főzéshez. Nade hogyan készül a curry spenótszószos csirke? A következő hozzávalókra lesz szükségünk:
  • 8db kisméretű, lebőrözött csirkefelsőcomb (én alsócombból csináltam és úgy is teljesen jó volt)
  • 1 doboz fagyasztott natúr spenótkrém (eredetileg két dobozzal ír, de nekem teljesen bevált egy dobozzal is)
  • 2 ek. Paleolaj vagy kókuszzsír (sajnos nem tudtam beszerezni kókuszzsírt, ezért sima olajjal főztem, upsz)
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm reszelt friss gyömbér (én szárítottal főztem, ez is teljesen jó)
  • 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma (én 3-at tettem belőle, a jó fokhagyma sohasem árt ;)
  • 1 apróra vágott, hegyes, erős zöldpaprika (nekem kisebb pirospaprikám volt szárítottan, de szerintem elég pár darabot levágni belőle és azt beletenni, különben nagyon erős lesz)
  • 2 babérlevél
  • 4 db hámozott, darabolt paradicsom
  • 2 tk. currypor
  • 1 tk. só
  • 1/2 kk. Cayenne-bors vagy chili
  • 2 csipet durvára őrölt bors (gondolom feketebors, én azt használtam)
Miután lebőröztük a csirkét, mikróban felmelegítettük a spenótkrémet (majd leöntöttük róla a vizet és kissé kinyomkodtuk), meghámoztuk a paradicsomot, feldaraboltuk, illetve a hagymákat is megpucoltuk, felvagdostuk/préseltük, jöhet a legmókásabb rész, a főzés! :D
A zsiradékon először a vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát kezdjük el dinsztelni/pirítani. Ha ez kész, akkor jöhet a zöldpaprika és a babérlevél. Mivel nekem nem volt reszelt gyömbérem, ezért a dinsztelés végén szórtam rá egy kevés szárított gyömbért, majd ezzel együtt is kavargattam egy kicsit. A pirítás után jöhet bele a paradicsom és a fűszerek. Mennyei ízek szállnak majd a levegőben! :D Currypor, só, feketebors és chili fogja megadni nekünk az alaphangot. Ebben az állapotában olyan az étel, mint egy keleties lecsó. :D Már így is megettem volna. :P Miután kissé összerottyant (1-2 perc), keverjük bele a parajkrémet, majd ezzel is főzzük össze. Ha készen vagyunk, akkor pakoljuk a megmosott, előkészített húsdarabokat a szószba, fedjük le, majd lassú-közepes lángon főzzük addig, amíg a csirke meg nem puhul. Nekem kb. 30 percre volt ehhez szükségem, de ez a húsok nagyságától is függ, tehát lehetséges, hogy tovább fog kissé tartani.

Eredmény: Mivel már a készítés közben mesés illatok terjengtek, ezért bíztam benne, hogy finom lesz a csirke. A fogás egyedüli hátránya, hogy a paraj miatt borzasztó a színe. :D De nem kell megijedni, biztosan nem olyan lesz, mint a menzán tapasztalt spenótfőzelék, mert a spenót alapjáraton egy semleges ízű valami (akár a cukkini, amit én személy szerint csokis süteménybe pakoltam), melyet az ízesítése fog majd meghatározni. Én korábban tejszínes-spenótos tésztát, valamint sajtos-tejszínes-spenótos palacsintát fogyasztottam, ami ami meggyőzött arról, hogy a spenót jó alapanyag. Nos, a currys, fűszerezett spenótszósz valami isteni lett! Nem akarok magamat dicsérni, de kb. erre számítottam. :D Barátom, aki nem szereti a spenótot azt mondta, ez az első spenótos étel, amiből evett és ízlett is neki! Mivel a spenót szivacs módjára működik, ezért magába szívta a paradicsom, a fokhagyma, a curry, a chili, a bors, a gyömbér, a vöröshagyma, a babérlevél ízét, és mesés eleggyé változott! A porhanyós hússal tökéletes párost alkotnak. Mondjuk már maga a curry istenivé tette volna, hiszen porkeverék, mely kurkumát, koriandert, görögszénát, római köményt, és a külön is használt gyömbért és Cayenne-borsot tartalmaz. A curryről érdemes többet is olvasni, én most tudtam meg, hogy igazából az angolok rakták össze, hogy magukkal tudják vinni otthonra India ízeit. Az biztos, hogy fogok még currys ételt készíteni, nagyon-nagyon ízlett ez a fogás!

* Elkészítési idő kb. 60 perc.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel