2012. december 15., szombat

Csirke curry spenótszószban

Senkit ne tévesszen meg a látvány! :D Egy ínycsiklandozóan finom, különleges currys csirkét készítettem spenótszósszal, amiből még barátom is evett, aki nem szereti a spenótot! ;) Mi ez, ha nem dicséret? :D

Recept: Egyik kedves barátnőmtől Paleolit szakácskönyvet kaptam Karácsonyra (Szendi Gábor - Mezei Elmira). Bevallom őszintén, még nem olvastam sokat erről az étkezési stílusról, de ha már kaptam ilyen könyvet, akkor úgy gondoltam, belevetem magam a sűrűjébe és rögtön főzök valamit! Rengeteg finomság, édesség, saláták, különböző halételek találhatóak a könyvben, melynek fejezetei között népbetegségeket ismertet a szerző, és azok kialakulásának lehetséges okaiba is bevezet minket. Amit eddig én leszűrtem az a következő: zöldség, gyümölcs, hús alkossa az ételeink nagy részét, kerüljük a glutént, a köreteket (rizs, burgonya, gabona), valamint a cukrokat és a tejtermékeket. Tulajdonképpen elég sok diéta ajánlja, hogy hagyjuk el a felsorolt élelmiszereket, ezért nem is tűnt nagyon furcsának, hogy a receptekben édesítőket, kókuszzsírt vagy mandulatejet ajánlanak a főzéshez. Nade hogyan készül a curry spenótszószos csirke? A következő hozzávalókra lesz szükségünk:
  • 8db kisméretű, lebőrözött csirkefelsőcomb (én alsócombból csináltam és úgy is teljesen jó volt)
  • 1 doboz fagyasztott natúr spenótkrém (eredetileg két dobozzal ír, de nekem teljesen bevált egy dobozzal is)
  • 2 ek. Paleolaj vagy kókuszzsír (sajnos nem tudtam beszerezni kókuszzsírt, ezért sima olajjal főztem, upsz)
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm reszelt friss gyömbér (én szárítottal főztem, ez is teljesen jó)
  • 2 nagy gerezd zúzott fokhagyma (én 3-at tettem belőle, a jó fokhagyma sohasem árt ;)
  • 1 apróra vágott, hegyes, erős zöldpaprika (nekem kisebb pirospaprikám volt szárítottan, de szerintem elég pár darabot levágni belőle és azt beletenni, különben nagyon erős lesz)
  • 2 babérlevél
  • 4 db hámozott, darabolt paradicsom
  • 2 tk. currypor
  • 1 tk. só
  • 1/2 kk. Cayenne-bors vagy chili
  • 2 csipet durvára őrölt bors (gondolom feketebors, én azt használtam)
Miután lebőröztük a csirkét, mikróban felmelegítettük a spenótkrémet (majd leöntöttük róla a vizet és kissé kinyomkodtuk), meghámoztuk a paradicsomot, feldaraboltuk, illetve a hagymákat is megpucoltuk, felvagdostuk/préseltük, jöhet a legmókásabb rész, a főzés! :D
A zsiradékon először a vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát kezdjük el dinsztelni/pirítani. Ha ez kész, akkor jöhet a zöldpaprika és a babérlevél. Mivel nekem nem volt reszelt gyömbérem, ezért a dinsztelés végén szórtam rá egy kevés szárított gyömbért, majd ezzel együtt is kavargattam egy kicsit. A pirítás után jöhet bele a paradicsom és a fűszerek. Mennyei ízek szállnak majd a levegőben! :D Currypor, só, feketebors és chili fogja megadni nekünk az alaphangot. Ebben az állapotában olyan az étel, mint egy keleties lecsó. :D Már így is megettem volna. :P Miután kissé összerottyant (1-2 perc), keverjük bele a parajkrémet, majd ezzel is főzzük össze. Ha készen vagyunk, akkor pakoljuk a megmosott, előkészített húsdarabokat a szószba, fedjük le, majd lassú-közepes lángon főzzük addig, amíg a csirke meg nem puhul. Nekem kb. 30 percre volt ehhez szükségem, de ez a húsok nagyságától is függ, tehát lehetséges, hogy tovább fog kissé tartani.

Eredmény: Mivel már a készítés közben mesés illatok terjengtek, ezért bíztam benne, hogy finom lesz a csirke. A fogás egyedüli hátránya, hogy a paraj miatt borzasztó a színe. :D De nem kell megijedni, biztosan nem olyan lesz, mint a menzán tapasztalt spenótfőzelék, mert a spenót alapjáraton egy semleges ízű valami (akár a cukkini, amit én személy szerint csokis süteménybe pakoltam), melyet az ízesítése fog majd meghatározni. Én korábban tejszínes-spenótos tésztát, valamint sajtos-tejszínes-spenótos palacsintát fogyasztottam, ami ami meggyőzött arról, hogy a spenót jó alapanyag. Nos, a currys, fűszerezett spenótszósz valami isteni lett! Nem akarok magamat dicsérni, de kb. erre számítottam. :D Barátom, aki nem szereti a spenótot azt mondta, ez az első spenótos étel, amiből evett és ízlett is neki! Mivel a spenót szivacs módjára működik, ezért magába szívta a paradicsom, a fokhagyma, a curry, a chili, a bors, a gyömbér, a vöröshagyma, a babérlevél ízét, és mesés eleggyé változott! A porhanyós hússal tökéletes párost alkotnak. Mondjuk már maga a curry istenivé tette volna, hiszen porkeverék, mely kurkumát, koriandert, görögszénát, római köményt, és a külön is használt gyömbért és Cayenne-borsot tartalmaz. A curryről érdemes többet is olvasni, én most tudtam meg, hogy igazából az angolok rakták össze, hogy magukkal tudják vinni otthonra India ízeit. Az biztos, hogy fogok még currys ételt készíteni, nagyon-nagyon ízlett ez a fogás!

* Elkészítési idő kb. 60 perc.

4 megjegyzés:

  1. Meg most sem hiszem el, hogy spenotot ettem baby...nem semmi vagy! ;)

    VálaszTörlés
  2. Hat igen...mostmar hiszek a csodakban! :P

    VálaszTörlés