2013. június 11., kedd

Epres galette (francia epres lepény)

Ez a rusztikus gyönyörűség ismét egy francia recept, méghozzá a gyümölcsös lepény kategóriából. A galette lényege, hogy a vékonyra nyújtott tésztára halmozzuk a tölteléket, a tészta szélét felhajtjuk majd így sütjük meg a lepényt. Hajrá, használjátok ki ti is, hogy még szezonja van az epernek! :)

Recept: Úgy tűnik zsinórban a harmadik francia sütit készítem, másodjára dolgozom eperrel, tehát tobzódom a finomságokban. :D Most nagyon ráfeküdtem arra, hogy a szezonban lévő gyümölcsökkel dolgozzam, nemsokára meggyes sütit sütök. ^^ A galette mondjuk narancsos-fügés verzióban is készíthető, az eredeti receptben annak a leírását is megtaláljátok. Nos akkor lássuk, hogyan készül ez az epres szépség!

1. Elsőként a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd jöhet a csipet só, a cukor és a hideg víz. Gyors mozdulatokkal gombócot gyúrunk belőle, majd folpackba csomagolva fél-egy órára hűtőbe tesszük. (Jó tanács: A tészta elég puha lesz, ezért akár abban a sütőpapírban is betehetjük a hűtőbe, amin később kinyújtjuk és berakjuk a formába, így nem kell majd oda-vissza rakosgatni.)
2. Az epreket megmossuk, félbe vágjuk és kicsumázzuk. 
3. Az idő leteltével kivesszük a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Figyeljünk arra, hogy majd később kör alakot kell belőle formázni! Nekem 25 centi középső átmérőjű piteformám volt, így kb. 30 centis átmérőjű kört alakítottam ki, hogy a szélét fel tudjam majd hajtani. 
4. A kinyújtott tészta közepét megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk az epreket majd kevés cukorral megszórjuk. Amennyiben a sütőpapíron nyújtottunk, könnyű a dolgunk, csak megemeljük az egészet és a formánkba lapogatjuk. Ha folpackon van a tészta, akkor óvatosan felvesszük és a sütőpapírral bélelt formába tesszük. 
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Eközben a tészta szélét visszahajtjuk az eprekre, majd a tojással megkenjük a felhajtott részt. 25-30 perc alatt készre sütjük, akkor lesz jó, ha a tojással bekent szél már szép barna. 

Eredmény: Hű meg ha. De tényleg. Valami isteni finom süti lesz belőle, vékony tésztájú, tele gyümölccsel. A tészta porhanyós és omlós, mivel szinte csak vajat és lisztet tartalmaz, és tökéletesen kiegészül a lekvárral és az eperrel, a széle pedig még ropog is. (Előfordulhat, hogy az eper levet enged, ne ijedjünk meg tőle, az ízélményt nem fogja befolyásolni!) Az én sütim két főre készült, és csak pár óráig élt. Vigyázat, veszélyesen fincsi! :D *

Hozzávalók (25 cm középátmérőjű formához, teljes átmérő 30 cm; 2 főre):
  • 22 dkg liszt
  • 17 dkg hideg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 2 dkg cukor
  • 4 evőkanál hideg víz
  • 35 dkg eper
  • 4 evőkanál eper/meggy lekvár
  • 1 tojás a lekenéshez
  • (barna) cukor az eper leszórásához

2 megjegyzés:

  1. Örülök azóta újra szereztünk epret, mert újra akarom enni is... :P :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, sejtettem, hogy nem csak nézni akarod. :D Csinálok még, nekem is nagyon ízlett!

      Törlés