Ugrás a fő tartalomra

Tejespite, avagy a palacsintapite (clafoutis)

Bréking: Úgy tűnik még véletlenül is francia sütiket készítek, ugyanis kiderült a tejespitéről, hogy az eredeti, fekete cseresznyéből készült verziójának neve clafoutis (ejtsd: klafuti), ami a francia Limousin  tartományból származik. :D

Na ez már friss süti, ma készítettem. Barátném rakta ki a receptjét Facebookra és nagyon megtetszett. Főleg azért, mert szeretjük a palacsintát és a hozzászólások alapján ez tulajdonképpen egy sütőben sült pala, azért kissé másabb állaggal (sajttortásabb). A hozzávalókat csak ki kell keverni majd megsütni, tehát a nehézségi foka sem magas.

Recept: A Tejespite úgy készül, mint a palacsinta. A tojást fel kell verni cukorral, majd tejjel és liszttel dúsítani. Finom barackízzel, csokiszósszal, porcukorral és kakaóporral, minden összevetve ketten ennyi kísérővel próbáltuk. :D Nade lássuk az elkészítést!

1, A tojást a cukorral és a csipet sóval felverjük.
2, A gépet folyamatosan járatjuk, amíg az összes előírt mennyiségű tejet és lisztet finoman bele nem dolgoztuk.
3, Egy tepsit vajjal kikenünk, majd abba halmozzuk a keveréket. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, mint a palacsintának, ne ijedjünk meg, a sütés közben ez be fog sűrűsödni. (Max 1-2 centis legyen a tészta, ha túl vastag, akkor a belseje nyers maradhat!)
4, Légkeveréses sütőt 180, gázsütőt kissé magasabb fokozatra állítjuk, ebben süssük 10 percig. Ezután vegyük lejjebb kb. 160 fokra, majd fél órán keresztül süssük még a piténket. Amennyiben túlságosan barnul, közben takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Legvégül viszont az a jó, ha kissé megpirul a teteje, de persze ne égjen meg. Ahogy olvastam, a felső réteg hólyagosodása természetes. :)

Eredmény: Nagyon vicces, még sosem ettem sütőben sült palacsintát, amit villával kell a szánkba adagolni. Pompás! :D Persze nem 100%-ban palacsinta hatású, tényleg pités, sajttortás jellegű. A cukor mennyiségét esetleg csökkenthetjük, nálam a 20 dkg cukor nem okozott gejl ízhatást, persze ha még később megszórjuk édes dolgokkal, akkor a pite cukortartalmát csökkenthetjük, illetve pótolhatjuk nyírfacukorral, nádcukorral. Gyorsan fogy, de azért megtapasztaltuk, hogy kihűlve is finom. Gyors, fincsi, nekem laktató, barátomnak persze nem, de ő más kategória. :D Próbáljátok ki, állítólag a Gerlóczy Kávéházból van a recept!

Hozzávalók (4 főre):
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 liter zsírosabb tej
  • 1 csipet só
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • tálaláshoz porcukor/barackíz/csokiszósz/kakaópor etc.

Megjegyzések

  1. Palacsinta és pite egyben??? Hát ez egy valóra vált álom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen jó kombó? Ezt neked találták ki! :D Ráadásul könnyebb elkészíteni, mint a sok palacsintát, ez csak megy a sütőbe majd fel kell szeletelni. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel