Ugrás a fő tartalomra

Ringló szilvás pite

A Pumpkin Pie Smoothie-nál már említettem, hogy szeretnék majd mindenképp pitét csinálni. Valahogy különösen izgatnak azok az édességek, amiket filmekben látni, de nálunk annyira nem megszokott a készítésük. :P Sütőtököset is mindenképp akarok csinálni, de a múlt héten teljesen beleszerelmesedtem ebbe a szilvás receptbe, ezért ez kapott elsőbbséget. :)

Recept: Alapvetően egy másik édesség után kutattam, amikor ráakadtam erre az egészséges alapanyagokból álló, ínycsiklandó pitereceptre. Micsoda véletlen, gondoltam, hiszen pont ugyanezen a hétvégét kóstoltam életemben először ringló szilvát. :D A zöldségesnél japán szilvaként volt feltüntetve, azt se tudtam, eszik-e vagy isszák, de azért vettem belőle és nagyon ízlett. Ezek után beszereztem a piteformát, a nádcukrot, majd a teljes kiőrlésű lisztet, és kezdődhetett a móka! Nem is nehéz pitét sütni. :)
Állítsuk be a sütőnk fokozatát 180 fokra, majd egy megfelelő formát kenjünk meg vajjal. (A recept hozzávalói 26 cm átmérőjű formához elegendőek, én 28 cm-es verziót használtam, így utólag még kellett egy kevés tésztát kikevernem, de benneteket arra biztatnálak, hogy ha lehetséges, akkor 26 cm-eset vegyetek. :)
Ezután 22 dkg lehetőleg teljes kiőrlésű lisztet dolgozzunk össze 10 dkg vajjal, majd 8 dkg cukorral (amihez szintén nádcukrot vagy nyírfacukrot javasol az eredeti szerző és én is). Végül 1/2-1 dl vizet fokozatosan adjunk hozzá attól függően, mennyit bír el a liszt. Lehetőleg a végére lágy, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk.  Ha készen vagyunk a tésztával, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki azt a forma méretére, majd simítsuk szépen bele és a lelógó részeteket szedjük össze. A maradék tésztát gyúrjuk egybe majd rakjuk a hűtőbe, ugyanis később ezt kell ráreszelnünk a pite tetejére. A formába igazított tésztát ekkor tegyünk be 10 percre sülni a sütőbe, majd ha az idő lejárt, vegyük is ki. Mialatt sül a tészta mossuk meg, magozzuk ki és vágjunk kisebb darabokra 70 dkg ringló szilvát. A gyümölcsöt halmozzuk egy lábasba, majd adjunk mellé két evőkanál vizet, 5 dkg cukrot (nád vagy nyírfa), 10 dkg mézet, 1/2 citrom levét, 1 mokkáskanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt szegfűszeget, 1 csipetnyi őrölt szerecsendiót és 1 csipetnyi őrölt gyömbért. (Megmondom őszintén nálam a szegfűszeg kimaradt mert csak egész van itthon belőle, de szerintem nem vészes, ha a 4 fűszerből 1-2 kimarad. Szerencsére önmagukban is nagyon jó aromával rendelkeznek. :) A fűszerezéshez: inkább kissé kevesebbel kezdjük, aztán a főzéskor még tudunk rajta ízesíteni. Tehát a gyümölcsre ráhalmoztuk a hozzávalókat, majd lefedve közepes lángon elkezdjük forralni. Miközben fől a gyümölcs és lassan levet enged, mi 1 evőkanál étkezési keményítőt keverjünk csomómentesre 2 evőkanál vízben. Amennyiben nincs otthon/nem kapunk keményítőt,  lehet helyettesíteni 1/2 csomag vaníliás főzős pudingporral, ugyanazt a hatást érjük el vele. Jómagam a pudingos verziót használtam. Amikor a szilva leve már forr és rotyog, akkor adjuk hozzá apránként a vízzel elkevert pudingport/keményítőt, amitől rögtön besűrűsödik a lábas tartalma, ezért kapcsoljuk is le rögtön alatta a gázt. Egy finom és csodálatos illatú gyümölcskrémet kapunk, melyet ezután a félig sült tésztára halmozunk és szépen egyenletesen eloszlatunk. Végül nincs más dolgunk mint kivenni a hűtőből a maradék tésztát és azt nagy lyukú (tök)reszelőn ráreszelni a krémre. Ezután mehet az egész vissza a sütőbe 180 fokra és még 15-20 percre. 
Eredmény: Szupi őszi ízekkel és illatokkal rendelkező egészséges süteményt kapunk lédús szilvakrémmel és omlós tésztával. Nekem totálisan elnyerte a tetszésem és meg is lepett, hogy ilyen könnyedén tudtam pitét sütni. Hajrá mindenki, ez tök jó móka! :D

Íme az első szelet a tányéromon, de tuti nem az utolsó. :P

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom ...

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín...

Paradicsomos-bazsalikomos pesto fusillivel

Íme egy újabb olasz gyöngyszem, a pesto, méghozzá fusillival! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom! Lássuk csak, hogyan! Recept : Egy kedves barátnőm, Anna ajánlotta a receptet, aminek nagyon örültem, ugyanis már régóta szerettem volna pestót csinálni, és egyébként is, odavagyok az olasz kajákért, erre gondolom már ti is rájöttetek. :P Olyan üveges pestót már ettem, de azt sem tésztán, hanem tejföllel hígítva zöldségekhez való mártogatósként. Finom volt, de először nem üvegeset akartam kóstolni, hanem valami háziasabb verziót. Na most a pesto az gyűjtőfogalom, olasz szószokat értünk alatta, és mint megtudtam, a pesto az a mozsár, amiben a hozzávalókat hagyományos módon kikeverik. A mozsárban törték, zúzták ugyanis össze anno a pesto alapanyagait, de gondolom még ma is csinálják így. Főleg a pesto alla genovese miatt, amiben fontos alapanyag a bazsalikom, az pedig nem érintkezhet fémmel, attól ugyanis megbarnul és "szénaíze" lesz. (Nem én találtam ki, tényleg ...