Ugrás a fő tartalomra

Nutellás-csokis muffin

Mivel a lakásban elképesztő mennyiségű Nutella és mogyorókrém gyűlt össze, ezért úgy gondoltam, keresek egy muffin receptet, amiben tudom őket hasznosítani. :P A blogon még nem publikáltam muffinról, pedig már sokszor sütöttem. Lássuk, hogy sikerült a nutellás-csokis verzió!

Recept: Ezer éve, még amikor anyukám először vett muffin sütőformát, leírtam egy alapreceptet, legtöbbször azt szoktam variálni.* A vaníliás alapba sok mindent lehet pakolni, a közepére lekvárt, a tésztájába csokit, smartiest, kakaót, akármit! A sós muffinok is hódítanak, be kell vallanom, azokért annyira nem vagyok oda. Jelen recept kicsit más, mint amit én használok, de gondoltam nem árt kipróbálni. ;) A hozzávalókat alul megtaláljátok, most irány a sütés! 

1, Egy keverőtálban a puha margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a két tojást robotgéppel habosra verjük. 
2, A lisztet elkeverjük egy másik tálban a kakóporral, a sütőporral és a sóval. 
3, Az eddig kapott maargarinos masszához közepes fokozaton hozzádolgozzuk a tejet és a lisztes keveréket. Vigyázzunk vele, mert mindenfelé fog szállni a liszt, én egy idő után kézi habverőre váltottam. :P
4, Az étcsokoládét feldaraboljuk, majd a masszához keverjük.
5, Légkeveréses sütőt 150-160 fokon előmelegítjük. Eközben a muffinpapírokba beletöltjük a masszát kb. a papír 4/5-éig. 
6, Miután elkészültünk, a papírformák közepébe egy teáskanálnyi nutellát kanalazunk.
7, A muffinokat 20 perc alatt készre sütjük.

Eredmény: Már 10 perc után iszonyat gusztusosan néztek ki a megemelkedett kis halmok. A tetejük a nutella helyén kis vulkán módjára szétnyílt. Először történt meg velem, hogy a sütőből kivéve nem fényképezni kezdtem az eredményt, hanem a villa és a tányér után nyúltam. Nem vagyok édesszájú (a barátom az, ezért sütök ennyit :P), de most fenségeset ettem a sütiből! Ha láttátok a Lávasütemény reklámját a tévében, akkor tudjátok, milyen a belül olvadós, kívül ropogós süti. Ez a muffin pont ilyen lett! A csokidarabok az alján-közepén megolvadtak, kicsit meg is sültek, a teteje pedig omlós nutellás lett. Az egész tészta nagyon könnyed és puha, főleg a van és a tej miatt lehet. Elképesztően finom, a legjobb muffin, amit valaha csináltam! Készítsétek el mindenképp!

Hozzávalók  (12 darab lesz belőle):
  • 10 dkg puha margarin vagy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg étcsokoládé
  • nutella
  • csipet só
*Niki alapreceptje: 2 tojást habosra verünk 15 dkg vajjal/margarinnal és 15 dkg cukorral. A vajat előtte kicsit megolvasztjuk. Külön tálban 15 dkg lisztet elkeverünk fél csomag sütőporral. A két tál tartalmát összekeverjük, majd mehet bele csokidarab, aszalt barack, smarties, lekvár, csak a képzeletünk szabhat határt! Chilis-csokis verziót is csináltam már, olyankor félig töltjük a muffin papírokat, majd rájuk pakolunk egy teáskanál olvasztott étcsokit, amit chilivel ízesítünk, majd ismét sima tésztát kanalazunk a tetejére. A töltelék olyan 5 dkg legyen. 150 fokon előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel