2013. február 11., hétfő

Nutellás-csokis muffin

Mivel a lakásban elképesztő mennyiségű Nutella és mogyorókrém gyűlt össze, ezért úgy gondoltam, keresek egy muffin receptet, amiben tudom őket hasznosítani. :P A blogon még nem publikáltam muffinról, pedig már sokszor sütöttem. Lássuk, hogy sikerült a nutellás-csokis verzió!

Recept: Ezer éve, még amikor anyukám először vett muffin sütőformát, leírtam egy alapreceptet, legtöbbször azt szoktam variálni.* A vaníliás alapba sok mindent lehet pakolni, a közepére lekvárt, a tésztájába csokit, smartiest, kakaót, akármit! A sós muffinok is hódítanak, be kell vallanom, azokért annyira nem vagyok oda. Jelen recept kicsit más, mint amit én használok, de gondoltam nem árt kipróbálni. ;) A hozzávalókat alul megtaláljátok, most irány a sütés! 

1, Egy keverőtálban a puha margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot és a két tojást robotgéppel habosra verjük. 
2, A lisztet elkeverjük egy másik tálban a kakóporral, a sütőporral és a sóval. 
3, Az eddig kapott maargarinos masszához közepes fokozaton hozzádolgozzuk a tejet és a lisztes keveréket. Vigyázzunk vele, mert mindenfelé fog szállni a liszt, én egy idő után kézi habverőre váltottam. :P
4, Az étcsokoládét feldaraboljuk, majd a masszához keverjük.
5, Légkeveréses sütőt 150-160 fokon előmelegítjük. Eközben a muffinpapírokba beletöltjük a masszát kb. a papír 4/5-éig. 
6, Miután elkészültünk, a papírformák közepébe egy teáskanálnyi nutellát kanalazunk.
7, A muffinokat 20 perc alatt készre sütjük.

Eredmény: Már 10 perc után iszonyat gusztusosan néztek ki a megemelkedett kis halmok. A tetejük a nutella helyén kis vulkán módjára szétnyílt. Először történt meg velem, hogy a sütőből kivéve nem fényképezni kezdtem az eredményt, hanem a villa és a tányér után nyúltam. Nem vagyok édesszájú (a barátom az, ezért sütök ennyit :P), de most fenségeset ettem a sütiből! Ha láttátok a Lávasütemény reklámját a tévében, akkor tudjátok, milyen a belül olvadós, kívül ropogós süti. Ez a muffin pont ilyen lett! A csokidarabok az alján-közepén megolvadtak, kicsit meg is sültek, a teteje pedig omlós nutellás lett. Az egész tészta nagyon könnyed és puha, főleg a van és a tej miatt lehet. Elképesztően finom, a legjobb muffin, amit valaha csináltam! Készítsétek el mindenképp!

Hozzávalók  (12 darab lesz belőle):
  • 10 dkg puha margarin vagy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg étcsokoládé
  • nutella
  • csipet só
*Niki alapreceptje: 2 tojást habosra verünk 15 dkg vajjal/margarinnal és 15 dkg cukorral. A vajat előtte kicsit megolvasztjuk. Külön tálban 15 dkg lisztet elkeverünk fél csomag sütőporral. A két tál tartalmát összekeverjük, majd mehet bele csokidarab, aszalt barack, smarties, lekvár, csak a képzeletünk szabhat határt! Chilis-csokis verziót is csináltam már, olyankor félig töltjük a muffin papírokat, majd rájuk pakolunk egy teáskanál olvasztott étcsokit, amit chilivel ízesítünk, majd ismét sima tésztát kanalazunk a tetejére. A töltelék olyan 5 dkg legyen. 150 fokon előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

2 megjegyzés: