2013. május 27., hétfő

Epres mille feuille (krémes)

Epres mille feuille-t (ejtsd: mill följ) utoljára tavaly februárban ettem, ezért alig vártam, hogy megjöjjön az eper szezon és itthon is elkészíthessem. Tulajdonképpen a franciák krémeséről van szó, a neve is a leveles tészta sok rétegére utal (ezer levél). Lényege a kissé karamellizált leveles tészta, a vaníliakrém és persze a friss gyümölcs.

Recept: Az általam használt recept két főre való adagot ismertet, viszont én kisebb köröket szaggattam ki a tésztából, így több sütit alkottam. Arra nem vetemedtem, hogy itthon készítsek leveles tésztát, állítólag elég macerás, viszont a bolti is tökéletesen megtette. Ezt a bolti tésztát kellett kiszaggatni majd megsütni, kissé karamellizálni. A vaníliás krém zselatinnal készül, majd jöhet a rétegezés, tészta-krém-eper, és ezt annyiszor ismételjük, amilyen magas sütit szeretnénk. 

1, A kiengedett leveles tésztát lisztezzük majd nyújtjuk és tetszés szerinti körlapot szaggatunk ki belőle. Az én receptem 2X3 lapot ajánlott, de abból már 3 emeletes süti készül, amit nehéz lesz megenni ha nem sül elég laposra a tésztánk. Én 8 lapot készítettem, ezt lehetett egyesével vagy kettesével is használni.
2, A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vagy annak az aljára, kifordítva, hiszen a lapokra ismét sütőpapírt kell tennünk és egy másik tepsit, hogy ne emelkedjenek meg nagyon a lapok. 15 percig sütjük őket.
3, 15 perc után kivesszük a lapokat, megszórjuk porcukorral, majd 200 fokra visszatesszük, hogy a cukor rákaramellizálódjon. Akkor lesz jó, ha már szép barna a tetejük. (Na most a fedettség nélküli sütéstől nekem kissé megemelkedtek a lapok, ez nem tudom mennyire normális. Ha van olyan funkció a sütőben, márpedig szokott lenni, akkor állítsátok olyanra, ahol inkább csak a bent lévő dolog teteje sül. 
4, A kész lapokat kivesszük, hagyjuk hűlni. Jöhet a krém! A tejet és a tejszínt a vaníliarúd belsejével/vanilincukorral együtt feltesszük főlni. Közben a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A felforrt tejhez apránként hozzákeverjük a tojást majd visszatesszük a tűzre, hogy együtt is rotyogjanak egy kicsit. Ha ezzel elkészültünk, akkor jöhet a zselatin.
5, A csomagolás alapján elkészítjük a zselatint, azt a krémhez keverjük, majd hagyjuk hűlni, szükség esetén a hűtőbe is berakhatjuk. A lényeg, hogy olyan állagot kapjon a krém, ami már nem folyik le a tésztáról.
6, Végül összeállíthatjuk a sütit. Ha laposabbak a lapjaink, akkor akár 3 réteget is készíthetünk tésztából, krémből és eperből. A tetejét porcukorral és eperrel díszítsük. Aki pedig hozzám hasonlóan könnyebben ehető sütit akar, az rusztikus módon egy tésztalapra halmozzon krémet, sok-sok epret és végül szórja meg porcukorral. Voilá! Kész is vagyunk. :)

Eredmény: Főleg azok fogják szeretni a mille feuille-t, aki a sima krémest is szeretik. A tésztája omlós, ropogós, mint egy jó leveles tészta, a krémje pedig szintén hasonló, mint a szimpla verzióé. Az eper az, ami megkoronázza az egész ízélményt. Nekem ugyanannyira bejött ez a verzió, mint a tavaly februárban evett cukrászdai alkotás. Nem a legegyszerűbb az elkészítése, főképp időigényes, mégis ajánlom, és időről időre én is neki fogok veselkedni, mert megéri! ;)

Hozzávalók (kb. 6-8 lap, azaz 3-4 süti):
  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 dl zsíros tej (3,5 %-os)
  • fél vaníliarúd/1 csomag vanilincukor, én Bourbon vaníliát használtam
  • 2 tojássárgája
  • 35 g cukor
  • zselatinlap (4 lap elegendő 500 ml folyadékhoz)
  • friss eper

2 megjegyzés:

  1. Az egyik új kedvenc sütim! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kedvenceidről lassan könyvet írhatnál,nemde? :D ;)

      Törlés