2013. március 27., szerda

(Mascarponés) Túró rudi torta

Tegnap éjszaka nem tudtam aludni, ezért bekapcsoltam a tévét, ahol éppen egy főzős műsor ment. Az ilyen műsorokban mindig három fogást készít a házigazda, most szerencsémre a Túró rudi torta (1., 2.) volt a desszert. A műsor vendégeinek nagyon elnyerte a tetszését és az alapanyagokból én is arra következtettem, hogy itt valami szuper dologról lehet szó. Mondjuk mi nem szuper, amibe Túró rudit raknak?!

Recept: Több variációt is találtam a neten, főleg olyanra kerestem rá, amilyet a műsorban láttam (kekszes alap - mascarponés krém - rudik). Létezik olyan rudi torta is, ami kakaós piskóta alapokon nyugszik, majd túróból készült krém jön rá, végül pedig kakaópor. Utóbbi is ínycsiklandozóan hangzik, de én most a krémes verzióra voltam kíváncsi. A saját paramétereimet adom meg tortaformából, alapanyagokból, de próbálok javaslatokat tenni arra az esetre is, ha más felszereltséggel rendelkeztek, mint én.

Elkészítési idő: 1-1,5 óra (én elég lassan dolgozom, lehet gyorsabban is megoldható :P)

A kekszes alap:
1, Az omlós kekszet konyharuhába téve klopfolóval morzsákra törjük. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a mézet, összedolgozzuk.
2, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd ennek az aljára halmozzuk a kekszet, jól lelapítjuk, ez fogja alkotni a torta alapját. Nem baj, ha vékony, ez a torta eleve nem lesz magas. (Ez főleg azokra vonatkozik, akik ilyen nagyobb formában sütnek, mint én. Akinek 24 cm vagy ennél kisebb a formája, annál a süti magassága is nagyobb lesz.)

A krém:
3, A mascarponét eldolgozzuk a porcukorral (kézi habverő). Hozzáadjuk a Bourbon vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. 
4, 1,5 evőkanál étkezési keményítőt adunk a keverékhez. (Mivel nekem ilyenem nincs itthon, ezért vanília pudingot használtam. Miért? Egy korábbi receptben olvastam, hogy ezzel lehet helyettesíteni a keményítőt. 1 evőkanalat fél csomag pudingporral kell pótolni, ezért én jelen esetben 3/4-ed csomag pudingport használtam.)
5, A tojások sárgáját szintén a keverékhez adjuk.
6, A fehérjéket csipet sóval gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Utolsó simításként a habot óvatosan az eddig elkészített keverékhez kanalazzuk, majd elvegyítjük őket. 

A rétegezés:
7, A krém felét a kekszes alapra halmozzuk, ezután jöhetnek a rudik! Normál méretű rudikat kettétörünk és szépen kirakjuk velük a krémet egyenletesen, hogy mindenhová jussanak. Ezután a krém másik felével eltakarjuk a rudikat, az egész torta tetejét simára egyengetjük.

A sütés:
8, 150 fokon (légkeveréses sütő) előmelegített sütőben 45 percig sütjük. (Aki sima gázsütőt használ, annál a sütési idő minimum 10 perccel meghosszabbodik.) 20 perc után lefedhetjük a tetejét sütőpapírral, ezáltal megóvjuk a pirulástól. Személy szerint kb. 15 percig sütöttem lefedve (20-35 perc között), majd levettem a papírt, így minimálisan megbarnult a teteje, szép lett. :)

A hűtés:
9, Fontos, hogy csak akkor szedjük ki a tortát a formából, ha már kihűlt. Megmondom őszintén, nekem sietnem kellett ma, ezért 10 percig hűtöttem csak, meg is látszott az állagán, a krém kissé puha volt. Mire haza értem (órák teltek el) már teljesen szilárddá és szeletelhetővé vált a torta, ezért azt ajánlom, hogy a formából és a sütőpapírból csak megfelelő idő eltelte után vegyük ki és csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen megdermedt. Ez kb. 1-2 óra szerintem, de látni fogjátok.

Tálalás:
10, A kész tortaszeleteket porcukorral meghintve tálaljuk, esetleg rudi darabok is jól mutatnak majd mellette. Jó étvágyat! :)

Eredmény: Melegen (kissé még szétesősen) és hidegen (már szép megszilárdult formában) is csodás az íze, az egyik legfinomabb torta, amit valaha ettem.* Hasonlít a sajttortához (hahaha, végül is az, hiszen a mascarpone krémsajt, de vicces vagyok), hiszen csak egy vékony kekszréteg van az alján, a torta nagy részét a krém adja, amiből itt-ott rudi darabkák bukkannak elő. Rudi nélkül is szuper lenne a torta, (de akkor nem Túró rudi tortának hívnánk :P), így viszont fenséges! Ahogyan összeolvad a vajas keksz a krémmel és a fincsi kakaós rudival, nyami. Teljesen elégedett vagyok vele, bevallom a keményítő-puding cserétől kissé tartottam, de végül szép állagot kapott a drágaság. Próbáljátok ki, aki ügyesebb háziasszony, annak sec perc meglesz, a család pedig majd tátott szájjal fogja várni az ínycsiklandó illatok miatt. :P

* 1 éjszaka alatt csodásra hűlt a hűtőben, abszolút sajttorta jellege lett, hasonlít a Mekis málnás sajttortához, csak éppen több szelet van belőle, muhaha. :P 2013. 03. 28.

Hozzávalók (1 tortához):
  • 20 dkg omlós keksz (Győri édessel csináltam)
  • 8 dkg sütőmargarin/vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 50 dkg mascarpone
  • 6 db túró rudi (3 sima, 3 epres vagy ízlés szerint)
  • 15 dkg porcukor
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő (3/4-ed csomag vaníliás pudingporral helyettesíthető)
  • 2 tojás

2 megjegyzés:

  1. Ha ezt arulnad baby nagyon gazdag lennel nagyon hamar, kar, hogy megennem az osszeset mire a polcokra kerulne... :D

    VálaszTörlés