2012. augusztus 16., csütörtök

Profiterol vaníliafagyival

Könnyű, nyári édesség vaníliafagyival és rumos-csokis öntettel. Partikajának tökéletes! :D

Recept: Stahl Judit műsorában akadtam ismét erre a receptre. A süti alapja egy fánk, ami égetett tésztából készül. Ennek a közepébe töltjük bele a vaníliafagyit, majd meglocsoljuk a csokiszósszal. Nade, kezdjük az elején! Kb. 10 darab kis fánk készül az alábbi adagokból: 125 ml víz, 50 g vaj, 2 tojás, 75 g liszt és egy csipet só. A vizet felforraljuk a vajjal és a sóval, majd levesszük a tűzről. Egy maréknyi lisztet beleteszünk, majd elkeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és addig kevergetjük, amíg egy nagy masszába áll össze a tészta és az edény alja kicsit sercegő hangot ad ki. Tulajdonképpen miután "megégettük" a tésztát, kitesszük egy hideg felületre, hogy lehűljön az egész. Közben meg tudjuk csinálni a csokikrémet. Én Stahl receptje alapján csináltam, de kicsit módosítva. Kb. fél liter tejet feltettem főlni olyan 100 g vajjal, kevés főzőrummal, egy egész tábla étcsokival és egy evőkanál cukrozatlan kakaóval, illetve két evőkanál porcukorral. Azért jó, ha nem cukrozott kakaóval csináljuk, mert az étcsoki ízét jobban előhozza az eredeti, sima kakaópor. Tehát összeforraljuk a hozzávalókat, majd miután már szép csokis folyadékunk van, egy kevés liszttel besűrítjük a szószt. Lehet főzőtejszínnel is csinálni, olyankor nincs szükség a lisztre. Miután kész a szósz, beletesszük a kihűlt tésztánkat egy tálba, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Kézi habverővel vagy robotgéppel is lehetséges, a lényeg, hogy egyenként kavarjuk el őket. Ha készen vagyunk, akkor habzsákba kanalazzuk a tésztát, majd sütőpapírral fedett tepsire kis gombócokat nyomunk a tésztából. Nem kell nagyokat, inkább kissé magasakat, hogy szépen ketté lehessen majd vágni őket, ha megsülnek. Kb. 200 fokon légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük őket, akkor jók, ha már szép aranybarna a tetejük. Én három tepsivel csináltam, tehát háromszor kevertem ki a leírt adagokat a hozzávalókból. Az elkészített csokiszósz elég lesz a kb. 30 db fánkhoz. ;)

A tálalás :)
Eredmény: A kis fánkjainkat egy tálra halmozzuk, majd várhatjuk a vendégeket. Amikor megérkeztek, mindenki választhat, mennyit kér a fánkból, majd kettévágjuk őket és megtöltjük egy kanál vaníliafagyival és szépen lelocsoljuk őket az öntettel. Az eredmény egy valóban könnyű és ízletes édesség, hiszen a fánk tésztája viszonylag vékony, így érvényesülni tud a vanília és a rumos-csokoládés íz is. Az öntetünk pedig valódi csokoládé ízt kap a magas kakaótartalmú táblás csokinak és a valódi kakaópornak köszönhetően. Jó étvágyat! ;)

1 megjegyzés: