Ugrás a fő tartalomra

Profiterol vaníliafagyival

Könnyű, nyári édesség vaníliafagyival és rumos-csokis öntettel. Partikajának tökéletes! :D

Recept: Stahl Judit műsorában akadtam ismét erre a receptre. A süti alapja egy fánk, ami égetett tésztából készül. Ennek a közepébe töltjük bele a vaníliafagyit, majd meglocsoljuk a csokiszósszal. Nade, kezdjük az elején! Kb. 10 darab kis fánk készül az alábbi adagokból: 125 ml víz, 50 g vaj, 2 tojás, 75 g liszt és egy csipet só. A vizet felforraljuk a vajjal és a sóval, majd levesszük a tűzről. Egy maréknyi lisztet beleteszünk, majd elkeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és addig kevergetjük, amíg egy nagy masszába áll össze a tészta és az edény alja kicsit sercegő hangot ad ki. Tulajdonképpen miután "megégettük" a tésztát, kitesszük egy hideg felületre, hogy lehűljön az egész. Közben meg tudjuk csinálni a csokikrémet. Én Stahl receptje alapján csináltam, de kicsit módosítva. Kb. fél liter tejet feltettem főlni olyan 100 g vajjal, kevés főzőrummal, egy egész tábla étcsokival és egy evőkanál cukrozatlan kakaóval, illetve két evőkanál porcukorral. Azért jó, ha nem cukrozott kakaóval csináljuk, mert az étcsoki ízét jobban előhozza az eredeti, sima kakaópor. Tehát összeforraljuk a hozzávalókat, majd miután már szép csokis folyadékunk van, egy kevés liszttel besűrítjük a szószt. Lehet főzőtejszínnel is csinálni, olyankor nincs szükség a lisztre. Miután kész a szósz, beletesszük a kihűlt tésztánkat egy tálba, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Kézi habverővel vagy robotgéppel is lehetséges, a lényeg, hogy egyenként kavarjuk el őket. Ha készen vagyunk, akkor habzsákba kanalazzuk a tésztát, majd sütőpapírral fedett tepsire kis gombócokat nyomunk a tésztából. Nem kell nagyokat, inkább kissé magasakat, hogy szépen ketté lehessen majd vágni őket, ha megsülnek. Kb. 200 fokon légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük őket, akkor jók, ha már szép aranybarna a tetejük. Én három tepsivel csináltam, tehát háromszor kevertem ki a leírt adagokat a hozzávalókból. Az elkészített csokiszósz elég lesz a kb. 30 db fánkhoz. ;)

A tálalás :)
Eredmény: A kis fánkjainkat egy tálra halmozzuk, majd várhatjuk a vendégeket. Amikor megérkeztek, mindenki választhat, mennyit kér a fánkból, majd kettévágjuk őket és megtöltjük egy kanál vaníliafagyival és szépen lelocsoljuk őket az öntettel. Az eredmény egy valóban könnyű és ízletes édesség, hiszen a fánk tésztája viszonylag vékony, így érvényesülni tud a vanília és a rumos-csokoládés íz is. Az öntetünk pedig valódi csokoládé ízt kap a magas kakaótartalmú táblás csokinak és a valódi kakaópornak köszönhetően. Jó étvágyat! ;)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ringló szilvás pite

A Pumpkin Pie Smoothie-nál már említettem, hogy szeretnék majd mindenképp pitét csinálni. Valahogy különösen izgatnak azok az édességek, amiket filmekben látni, de nálunk annyira nem megszokott a készítésük. :P Sütőtököset is mindenképp akarok csinálni, de a múlt héten teljesen beleszerelmesedtem ebbe a szilvás receptbe, ezért ez kapott elsőbbséget. :)
Recept: Alapvetően egy másik édesség után kutattam, amikor ráakadtam erre az egészséges alapanyagokból álló, ínycsiklandó pitereceptre. Micsoda véletlen, gondoltam, hiszen pont ugyanezen a hétvégét kóstoltam életemben először ringló szilvát. :D A zöldségesnél japán szilvaként volt feltüntetve, azt se tudtam, eszik-e vagy isszák, de azért vettem belőle és nagyon ízlett. Ezek után beszereztem a piteformát, a nádcukrot, majd a teljes kiőrlésű lisztet, és kezdődhetett a móka! Nem is nehéz pitét sütni. :) Állítsuk be a sütőnk fokozatát 180 fokra, majd egy megfelelő formát kenjünk meg vajjal. (A recept hozzávalói 26 cm átmérőjű formához elegen…

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …