2013. január 1., kedd

A tökéletes meggyes piskóta

Mielőtt nagyképűséggel vádolnátok, nem magamat dicsérem, csak a receptet! :D Tényleg szuper omlós lett a piskóta tésztája, ajánlom mindenkinek!

Recept: Itt az a bizonyos Mindmegette recept, 13 komment van hozzá írva és mind pozitív, az enyémet vehetjük a 14-nek. ;) Újév napján szerettem volna valami finomat sütni, olyat, ami egyszerű de nagyon szívet- és ízlelőbimbókat melengető. Így esett a választásom az egyszerű de nagyszerű meggyes piskótára. Nézzük, mi kell hozzá! * Alul találjátok a hozzávalókat! 

Az utolsó három dolog a hozzávalókban saját ötlet, de szerintem nagyon feldobják a tésztát! Szóval kezdjük. A margarint mikróban felolvasztjuk, miután folyékony állagot kapott elkeverjük a cukorral. Akkor jó, amikor már kicsit habos.  Egy kisebb csomag vanilincukrot vagy vanília aromát is hozzáadunk. Fogunk egy citromot és megmossuk, némi héjat belereszelünk a keverékbe, plusz a levével is meglocsoljuk (nem nagyon, csak finoman). 6 tojást felütünk, a fehérjét külön tálba engedjük, a sárgákat egyenként a margarinos masszába kavarjuk. Ezután a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd lassan a margarinhoz adjuk. Robotgéppel kb. 7-8 percig közepes fokozaton felverjük a tojásfehérjét (plusz egy csipet só), akkor a jó, amikor már kemény a hab. Kézi habverővel óvatosan, adagonként a lisztes-margarinos keverékhez adjuk. A sütőt közben 170 fokon előmelegítjük. Végül egy kivajazott tepsibe beleterítjük a masszánkat, majd a magozott meggyekkel telepakoljuk. Hozzáteszem, hogy én nem raktam rá az összes meggyet, nyers formájában olyan kevésnek tűnt a tészta, de mivel később megdagad, ezért mehet bőven a meggyből. Maximum ami marad azt tálaláskor mellé lehet pakolni. ;) Olyan 25-30 percig sütjük, akkor a jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától és már szép barna a teteje. Valahol azt olvastam, hogy ne nagyon nyitogassuk rá a sütő ajtaját mert összeesik, így nem nyitogattam. Hűteni is finoman hűtöttem, először csak résnyire nyitottam az ajtót, aztán szélesebbre, és végül kb. 5 perc után vettem ki a sütőből. Ha nem kell ennyire finomkodni, akkor szóljatok, csak így olvastam nemrég egy könyvben. 

Akkor jó, ha ilyen szép barna!
(a tepsiért bocsi, sütésben edzett szegény :D)
Eredmény: Szerintem a kép magáért beszél (katt rá és megnő!), ha pedig nem, akkor majd jön Bálint és kommentel. :D Rögtön repetázott belőle! :P Ám azt el kell mondanom, hogy szuper összetételű lett a tészta. Nem túl kemény, nem túl lágy, pont megfelelően omlós és porhanyós. Érződik rajta, hogy vajas, de nem tolakodóan. Szerintem a citrom jót tett neki, meggyből pedig még elbírt volna, de sebaj, megesszük a maradékot külön mellette és egyébként is, így engedi érvényesülni a fincsi tésztát. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg ízlés szerint. Tényleg nagyon egyszerű süti, ez egy jó recept is ráadásul és nekem az otthon illatát, ízeit juttatja eszembe. Jó étvágyat!


Alapanyagok:
25 dkg Rama margarin **
6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 üveg magozott meggy
kevés vanilincukor vagy vanília aroma
reszelt citromhéj és pár csepp citromlé

csipet só


* Véletlenül rendeztem középre a hozzávalókat, de olyan csini karácsonyfa/csengő alakban állnak, hogy muszáj volt így hagynom. :D Még egyszer utólag is Merry Christmas és Happy New Year!
** Igazából csak a margarin fele volt Rama, a másik felét Flóra Lighttal pótoltam ki, talán ennek is köszönhető, hogy jó puha lett a tészta...

2 megjegyzés:

  1. Egy igazi mestermu lett!!! Gyonyoru, finom es sok van belole! Bar mar nem sokaig... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó kaja jellemzője, hogy gyorsan fogy! :D <3

      Törlés