Ugrás a fő tartalomra

A tökéletes meggyes piskóta

Mielőtt nagyképűséggel vádolnátok, nem magamat dicsérem, csak a receptet! :D Tényleg szuper omlós lett a piskóta tésztája, ajánlom mindenkinek!

Recept: Itt az a bizonyos Mindmegette recept, 13 komment van hozzá írva és mind pozitív, az enyémet vehetjük a 14-nek. ;) Újév napján szerettem volna valami finomat sütni, olyat, ami egyszerű de nagyon szívet- és ízlelőbimbókat melengető. Így esett a választásom az egyszerű de nagyszerű meggyes piskótára. Nézzük, mi kell hozzá! * Alul találjátok a hozzávalókat! 

Az utolsó három dolog a hozzávalókban saját ötlet, de szerintem nagyon feldobják a tésztát! Szóval kezdjük. A margarint mikróban felolvasztjuk, miután folyékony állagot kapott elkeverjük a cukorral. Akkor jó, amikor már kicsit habos.  Egy kisebb csomag vanilincukrot vagy vanília aromát is hozzáadunk. Fogunk egy citromot és megmossuk, némi héjat belereszelünk a keverékbe, plusz a levével is meglocsoljuk (nem nagyon, csak finoman). 6 tojást felütünk, a fehérjét külön tálba engedjük, a sárgákat egyenként a margarinos masszába kavarjuk. Ezután a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd lassan a margarinhoz adjuk. Robotgéppel kb. 7-8 percig közepes fokozaton felverjük a tojásfehérjét (plusz egy csipet só), akkor a jó, amikor már kemény a hab. Kézi habverővel óvatosan, adagonként a lisztes-margarinos keverékhez adjuk. A sütőt közben 170 fokon előmelegítjük. Végül egy kivajazott tepsibe beleterítjük a masszánkat, majd a magozott meggyekkel telepakoljuk. Hozzáteszem, hogy én nem raktam rá az összes meggyet, nyers formájában olyan kevésnek tűnt a tészta, de mivel később megdagad, ezért mehet bőven a meggyből. Maximum ami marad azt tálaláskor mellé lehet pakolni. ;) Olyan 25-30 percig sütjük, akkor a jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától és már szép barna a teteje. Valahol azt olvastam, hogy ne nagyon nyitogassuk rá a sütő ajtaját mert összeesik, így nem nyitogattam. Hűteni is finoman hűtöttem, először csak résnyire nyitottam az ajtót, aztán szélesebbre, és végül kb. 5 perc után vettem ki a sütőből. Ha nem kell ennyire finomkodni, akkor szóljatok, csak így olvastam nemrég egy könyvben. 

Akkor jó, ha ilyen szép barna!
(a tepsiért bocsi, sütésben edzett szegény :D)
Eredmény: Szerintem a kép magáért beszél (katt rá és megnő!), ha pedig nem, akkor majd jön Bálint és kommentel. :D Rögtön repetázott belőle! :P Ám azt el kell mondanom, hogy szuper összetételű lett a tészta. Nem túl kemény, nem túl lágy, pont megfelelően omlós és porhanyós. Érződik rajta, hogy vajas, de nem tolakodóan. Szerintem a citrom jót tett neki, meggyből pedig még elbírt volna, de sebaj, megesszük a maradékot külön mellette és egyébként is, így engedi érvényesülni a fincsi tésztát. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg ízlés szerint. Tényleg nagyon egyszerű süti, ez egy jó recept is ráadásul és nekem az otthon illatát, ízeit juttatja eszembe. Jó étvágyat!


Alapanyagok:
25 dkg Rama margarin **
6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 üveg magozott meggy
kevés vanilincukor vagy vanília aroma
reszelt citromhéj és pár csepp citromlé

csipet só


* Véletlenül rendeztem középre a hozzávalókat, de olyan csini karácsonyfa/csengő alakban állnak, hogy muszáj volt így hagynom. :D Még egyszer utólag is Merry Christmas és Happy New Year!
** Igazából csak a margarin fele volt Rama, a másik felét Flóra Lighttal pótoltam ki, talán ennek is köszönhető, hogy jó puha lett a tészta...

Megjegyzések

  1. Egy igazi mestermu lett!!! Gyonyoru, finom es sok van belole! Bar mar nem sokaig... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó kaja jellemzője, hogy gyorsan fogy! :D <3

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel