Ugrás a fő tartalomra

Túrófánk

Bár a farsangi szezonnak már vége, sőt, március van, azért úgy gondoltam, hogy kipróbálom a túrófánkot, mert 1, imádom a túrót 2, ez könnyű receptnek tűnt 3, fánkot akartam enni!!!

Recept: "Muci" receptjét használtam a nosalty.hu-ról. Mivel sok-sok komment igazolta, hogy kipróbáltan jó receptről van szó, ezért belevágtam. A hozzávalók finomnak tűntek, valamint semmiféle kelesztést nem kellett alkalmaznom, hiszen ez nem egy élesztős recept. Tulajdonképpen csak össze kell keverni minden belevaló dolgot, majd kisütni. Mivel ezidáig még nem készítettem soha fánkot, úgy gondoltam, kezdésnek tökéletes lesz a túrófánk. Nem kellett csalódnom! Az összeset megettük még melegében. Gondolhatjátok. :D

1, A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a csipet sót, a tejfölt. Elkeverjük. Ezután jöhet bele a szódabikarbóna, majd végül a liszt. Elég kemény lett a tészta, ezért pici tejjel lágyítottam, de tényleg csak kevéssel.
2, A serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Mivel fánkról van szó készüljünk fel jól, bő olajban kell kisütni (az eredeti recept 1/2 l olajat ír a teljes tésztamennyiséghez). Púpozott teáskanálnyi adagokat pakolunk az olajba, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (adagonként 6-7 perc). A szódabikarbónától szépen meg fognak emelkedni a sütik, illetve szélesednek is, erre gondoljunk, amikor a nyers tésztát az olajba rakjuk.
3, A kész fánkokat papírtörlőkre rakjuk, a felesleges olajat leitatjuk. Frissen tálaljuk, barackdzsemmel megkenjük, porcukorral meghintjük. 

Eredmény: Mivel annyi túró van benne, mint liszt, és még tejfölt is tartalmaz, szerintem nagyon finom, könnyű  lett a fánk. Tökéletesre sikerült, fánknak nézett ki és az íze is olyan volt. :D Dzsemmel és porcukorral isteni volt, de gondolom jó lehet még nutellával és fahéjas porcukorral is. Nekünk bevált!

Hozzávalók (4 főre):
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 175 g tejföl (1 pohár)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • olaj (sütéshez)
  • dzsem és porcukor (tálaláshoz)

Megjegyzések

  1. Nagyon fincsi lehetett!! Még én sem csináltam fánkot..ez tökéletes receptnek hangzik első nekifutásra!Ki is próbálom holnap! pussz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Remélem nálad is finom lesz! Igen jó kis könnyed volt, érződött rajta a túró. Meg tényleg nem nehéz elkészíteni. Sok sikert! :) Puszi

      Törlés
  2. Orulok, hogy nem volt nehez megcsinalni baby, mert akkor sokszor csinalhatsz meg! :D :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha... :P Én csinálok bármikor, csak legyen, aki egye. :P

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel