2013. március 1., péntek

Túrófánk

Bár a farsangi szezonnak már vége, sőt, március van, azért úgy gondoltam, hogy kipróbálom a túrófánkot, mert 1, imádom a túrót 2, ez könnyű receptnek tűnt 3, fánkot akartam enni!!!

Recept: "Muci" receptjét használtam a nosalty.hu-ról. Mivel sok-sok komment igazolta, hogy kipróbáltan jó receptről van szó, ezért belevágtam. A hozzávalók finomnak tűntek, valamint semmiféle kelesztést nem kellett alkalmaznom, hiszen ez nem egy élesztős recept. Tulajdonképpen csak össze kell keverni minden belevaló dolgot, majd kisütni. Mivel ezidáig még nem készítettem soha fánkot, úgy gondoltam, kezdésnek tökéletes lesz a túrófánk. Nem kellett csalódnom! Az összeset megettük még melegében. Gondolhatjátok. :D

1, A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a csipet sót, a tejfölt. Elkeverjük. Ezután jöhet bele a szódabikarbóna, majd végül a liszt. Elég kemény lett a tészta, ezért pici tejjel lágyítottam, de tényleg csak kevéssel.
2, A serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Mivel fánkról van szó készüljünk fel jól, bő olajban kell kisütni (az eredeti recept 1/2 l olajat ír a teljes tésztamennyiséghez). Púpozott teáskanálnyi adagokat pakolunk az olajba, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (adagonként 6-7 perc). A szódabikarbónától szépen meg fognak emelkedni a sütik, illetve szélesednek is, erre gondoljunk, amikor a nyers tésztát az olajba rakjuk.
3, A kész fánkokat papírtörlőkre rakjuk, a felesleges olajat leitatjuk. Frissen tálaljuk, barackdzsemmel megkenjük, porcukorral meghintjük. 

Eredmény: Mivel annyi túró van benne, mint liszt, és még tejfölt is tartalmaz, szerintem nagyon finom, könnyű  lett a fánk. Tökéletesre sikerült, fánknak nézett ki és az íze is olyan volt. :D Dzsemmel és porcukorral isteni volt, de gondolom jó lehet még nutellával és fahéjas porcukorral is. Nekünk bevált!

Hozzávalók (4 főre):
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 175 g tejföl (1 pohár)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • olaj (sütéshez)
  • dzsem és porcukor (tálaláshoz)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehetett!! Még én sem csináltam fánkot..ez tökéletes receptnek hangzik első nekifutásra!Ki is próbálom holnap! pussz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Remélem nálad is finom lesz! Igen jó kis könnyed volt, érződött rajta a túró. Meg tényleg nem nehéz elkészíteni. Sok sikert! :) Puszi

      Törlés
  2. Orulok, hogy nem volt nehez megcsinalni baby, mert akkor sokszor csinalhatsz meg! :D :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha... :P Én csinálok bármikor, csak legyen, aki egye. :P

      Törlés