Ugrás a fő tartalomra

Tuile, a francia mandulás keksz

Szeretnél valami fincsit enni, ami nagyon gyorsan kész? Ez a francia süti pontosan ilyen. Könnyű, ropogós mandula van a tetején és tényleg alig kell vesződni vele. Ha esetleg van maradék tojásfehérjéd, az ebbe pont jó lesz! ;)

Recept: Múltkor maradt tojásfehérjém, de nem tudtam mit kezdeni vele. Az [origo]-n pont ezzel a témával foglalkozott egy cikk, amit elolvastam, és ott találtam a Tuile (ejtsd: tüil) receptjét. Ez az egyszerű kis édesség angolul 'tile', azaz cserép névre hallgatna, a tuile ugyanis pontosan ezt jelenti. Állítólag a provance-i házak cserepeiről kapta a nevét, olyat is olvastam, hogy borosüveg oldalán kell hagyni kihűlni, amitől még inkább cserépformájúak lesznek a  kicsikék. Röviden annyi, hogy elkeverjük a hozzávalókat, sütőpapírra halmozzuk majd 10 perc alatt megsütjük. Összesen kb. 15-20 percet kell az elkészítésére szánni. Jól hangzik, nem?

1, A vajat felmelegítem, hogy folyékony állagot kapjon. Belekeverem a cukrot, a csipet sót, majd hozzáadom a tojásfehérjéket.
2, Én extraként citromhéjat is reszeltem bele, pár csipetet. Egy másik recept gyömbért ír, az is finom lehet bele.
3, Hozzákeverjük a lisztet is, homogén masszává forgatjuk, majd 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tepsire sütőpapírt teszünk (én a papír négy sarka alá kenek a tésztából egy icipicit, hogy ráragadjon), és egymástól távolra teáskanállal kis kerek kupacokat halmozunk. Elvileg 2 cm távolságot írnak, de ne ijedjünk majd meg, ha sütés közben kissé összeérnek a kekszek, ha kihűltek könnyen el tudjuk majd vágni őket. 
4, 3 percig sütjük őket, majd kivesszük és megszórjuk a mandulával. Ezután még 7 percre visszarakjuk a tepsit.
5, Ha kivettük a tepsit a sütőből hagyjuk hűlni egy kicsit a kekszeket, majd szedjük le a papírról, ahol kell vágjuk szét őket, végül tálaljuk fagyi, puding, panna cotta, sorbet, vagy bármilyen krémes édesség mellé. (Mi kakaóval és tejjel, illetve magában is ettük, mindenhogy nagyon finom!)

Eredmény: Mindig azt hiszem, hogy megtaláltam a leggyorsabban elkészíthető édességet (nem számítva a mikrós, poharas csokis izét), de aztán újra ráakadok olyan receptre, ami rám cáfol! A tuile egyszerűen isteni, puha, könnyed, a mandula is csodás, és tényleg nem kell sokat lacafacázni vele. Szuper alternatívája lehet a muffin-brownie duónak! Az egyetlen hátránya, hogy kb. 10 percen belül el is fogy. :P Az alul feltüntetett adagok egy tepsihez elegendőek, amiből olyan 20-22 darab keksz lesz. Ha ennél többet szeretnénk készíteni, akkor szerintem külön keverjük ki a második dobást, mert ha mindenből duplát rakunk bele, akkor lehet nem lesz pont olyan jó az íze, és az állaga, mintha szimpla adagot csinálnánk.

Hozzávalók (20-22 db):
  • 3 tojásfehérje
  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 100 g liszt
  • egy csipet só
  • 20 g szeletelt mandula (darált dió, kandírozott gyümölcs, stb.)

Megjegyzések

  1. Ez is annyira finom lett!!! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Drága! :))) Már azóta ugye otthon is megcsináltam a családnak, nekik is ízlett. :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ringló szilvás pite

A Pumpkin Pie Smoothie-nál már említettem, hogy szeretnék majd mindenképp pitét csinálni. Valahogy különösen izgatnak azok az édességek, amiket filmekben látni, de nálunk annyira nem megszokott a készítésük. :P Sütőtököset is mindenképp akarok csinálni, de a múlt héten teljesen beleszerelmesedtem ebbe a szilvás receptbe, ezért ez kapott elsőbbséget. :)
Recept: Alapvetően egy másik édesség után kutattam, amikor ráakadtam erre az egészséges alapanyagokból álló, ínycsiklandó pitereceptre. Micsoda véletlen, gondoltam, hiszen pont ugyanezen a hétvégét kóstoltam életemben először ringló szilvát. :D A zöldségesnél japán szilvaként volt feltüntetve, azt se tudtam, eszik-e vagy isszák, de azért vettem belőle és nagyon ízlett. Ezek után beszereztem a piteformát, a nádcukrot, majd a teljes kiőrlésű lisztet, és kezdődhetett a móka! Nem is nehéz pitét sütni. :) Állítsuk be a sütőnk fokozatát 180 fokra, majd egy megfelelő formát kenjünk meg vajjal. (A recept hozzávalói 26 cm átmérőjű formához elegen…

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;)
Recept: A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kell nyújta…

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :)
Recept: Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín, melyet …