Ugrás a fő tartalomra

Tökös hétvége 1. - Pumpkin Pie Smoothie

Elnézést, amiért nem magyarosítottam a nevet, de mivel a boltokban is "smoothie-ként" árulják ezeket az italokat, ezért gondoltam, hogy így is érthető lesz. ;)

Recept: Pinteresten találtam a smoothie receptet, amely pumpkin pie ízesítéssel készül. Nézzük csak, mit is jelent az elnevezés. Smoothie-t manapság már nálunk is kapni az élelmiszer üzletekben, benzinkutaknál, kicsi üvegekben, általában jó drágán. A definíciója szerint a gyümölcslé és a turmix között helyezkedik el, általában tej nélkül csinálják (a miénk most pont tejes). Neve a smooth, azaz selymes, lágy szóból ered. A pumpkin pie, azaz a "sütőtökös pite" Észak-Amerikában divat, főleg az USA-ban és Kanadában. Ősszel és tél elején eszik, gyakran tálalt édesség a Hálaadás napi vacsorákon, Halloweenkor, valamint Karácsonykor is. Ezután a smoothie után nagyon megjött a kedvem a pumpkin pie-hoz, bár észak-amerikai barátainknak könnyebb elkészíteni az édességet, hiszen náluk kapható konzervben is a pürésített tök. A sütit fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és gyömbérrel ízesítik, a kész szeleteket tejszínhabbal tálalják.* Nade jöjjön a smoothie recept!

Mielőtt összeöntenénk a hozzávalókat, pürésítenünk kell a banánt és a sütőtököt. A banánt én jószerével villával nyomtam szét, míg a tököt kisebb darabokra kell vágni, a héját olajjal megkenni, majd fejjel lefelé egy tepsibe rakni és kis vízzel felengedni. Ezután 20-25 percig 200 fokon sütjük őket, hogy a húsuk megpuhuljon. Miután kihűltek leválasztjuk a húst és pürésítjük. (Alapjáraton turmixgéppel kellene ezt csinálni, ahogyan a banánnal is, viszont ilyennel még azóta sem rendelkezem Pesten, ezért én csak villával pürésítettem.) A banánból egy felet használunk, a sütőtökből egy 3/4 bögrényit. (A bögre itt most 2,5 dl-eset jelent.) A gyümölcsre és a zöldségre 1/3-ad bögre joghurt kerül, majd 3/4-ed bögre vaníliás tej. Nem volt itthon előre ízesített, ezért a tejet összemelegítettem vaníliás cukorral, így is nagyon finom lett! Végül a fent említett pitében is használt fűszerekkel megszórjuk, én jelen esetben fahéjat és szegfűszeget használtam. A hozzávalókat összekeverjük (lehetőség szerint turmixoljuk) majd a hűtőbe tesszük legalább egy órára (vagy jégkockával rögtön hűtjük). 

Extra: Ahogyan azt már említettem, nincs még turmixgépem, ezért az én italom nem valódi smootie lett, mivel nem tudtam az egészet összeturmixolni. Ehelyett tovább hagytam állni a hozzávalókat, így szépen összeértek az ízek, s végül leszűrtem az italt ami isteni lett! 

Eredmény: Eleve nagy banánturmix fan vagyok, de így sütőtökkel, joghurttal, fűszerekkel kombinálva azt kell, hogy mondjam, elképesztően jó ízkavalkádot kaptam. Ha lesz turmixgépem biztosan felhasználom az ital minden részét, de így is elégedett vagyok az eredménnyel. Ezek után a sütit is mindenképp meg akarom csinálni! Valamit tudnak ezek az amcsik. ;)

* Többek között ezért is imádom az őszt. A csodálatos színek és hangulatok mellett olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek jellemzik, melyekért még az esetlegesen ronda esős napokat is érdemes elviselni. I ♥ autumn!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel