Ugrás a fő tartalomra

Gyümölcsleves á la Anya

Egy gyors és finom recept anyukámtól. :)

Recept: Bármilyen gyümölcsöt, amilyet szeretnénk (konzerv vagy friss) beleteszünk egy lábasba. Én cseresznyével csináltam, de barackkal, meggyel is nagyon finom, vagy lehet vegyesen is. Azután a gyümölcsöket felöntjük vízzel, illetve kb. 2 kanál kristálycukorral, egy kevés vanilincukorral, fahéjjal, szegfűszeggel (kb 4-5 db) és egy kevés citromlével édesítjük-fűszerezzük, majd feltesszük főlni. Annyi víz kell körülbelül, amennyi ellepi a gyümölcsöket. Rövid ideig főzzük, csak hogy épp felforrjon a víz. Az enyémnek olyan illata volt, mintha forralt bort főztem volna. :D A habarás az fél liter tej lesz és eper puding (de lehet tejszín vagy vanília a pudinggal is csinálni), amit már a gyümölcs forralása alatt előkészítünk. Amikor felforrt a gyümölcs, akkor behabarjuk, valamint utóízesítjük citromlével, cukorral, ízlés szerint. A savanykásabb gyümölcshöz szerintem jobb, ha édesebb lesz a leves maga, úgy szépen kiegyensúlyozzák egymást, de pl. egy édesebb barackhoz kevesebb cukor is elég. Miután kicsit elkezd sűrűsödni levesszük a tűzről, majd megvárjuk, hogy kihűljön és betesszük a hűtőbe, hisz hidegen a legfinomabb. ;)

Extra: Egy kis tejszínnel, porcukorral ill. fahéjjal ízesíthetjük, díszíthetjük tálaláskor. Nyáron egy gombóc vaníliafagyival is finom. ;)

Eredmény: Rövid időn belül (kb fél óra, húsz perc) ízletes és tápláló levest kapunk, pudingtól függően lesz kicsit epresebb, vaníliásabb, tejszínesebb lesz az eredméy. Sok hozzávalót sem igényel, csak a gyümölcsöt, a pudingot és a tejet kell megvenni, a többi fűszer otthon is fellelhető. A hűtésre viszont időt kell hagyni, ha hidegen szeretnénk fogyasztani. Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín