Ugrás a fő tartalomra

Krémes karalábéleves (turmixolással sűrítve)

Részemről a karalábé jöhet minden mennyiségben (imádom nyersen rágcsálni  például), ezért megörültem, amikor ráakadtam erre a krémes leves receptre. A zöldséglevesek, krémlevesek egyébként is a gyengéim, ráadásul ezt a verziót sem habarással kell sűríteni, elég a zöldségek egy részét leturmixolni. Krémes, friss, nagyon finom. :)

Recept: Eredetileg vegán oldalon akadtam rá, de mivel én csak a húst nem kívánom néha, és se vega se vegán nem vagyok, így sima tejfölt és tejet használtam, olajként olívaolajat. Elég egyszerű elkészíteni, olajon hagymát dinsztelünk, paprikával, köménnyel megszórjuk, belerakjuk a zöldséget, felöntjük vízzel, megpároljuk, majd a burgonyát tejjel és tejföllel összeturmixoljuk. De nézzük meg gyorsan lépésről lépésre!

1, Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott/átnyomott fokhagymát, paprikát, a köményt, 1 percig összepirítjuk őket.
2, Hozzáadjuk a kockára vágott, megtisztított karalábét, 3-4 percig kevergetjük. Beletesszük a kockára vágott burgonyát is, majd felöntjük vízzel a zöldségeket, pont annyival, hogy ellepje. Jöhet a leveskocka, az ételízesítő, kevés só és bors. Fedő alatt kis lángon addig pároljuk, amíg a burgonya puha nem lesz. 
3,  Ha megpuhult a burgonya, kiszedjük egy tálba, kevés levet is szedünk hozzá, majd a tejjel, tejföllel összeturmixoljuk. Öntsük vissza a leveshez és az első buborékok megjelenéséig főzzük. Közben ízesítsük még sóval, borssal, ha igényli.
4, Tálaláskor friss petrezselyemmel szórjuk meg, vagy (én így csináltam) apróra vágott csemege hagymával. Pár csepp citromlével vagy almaecettel is meglocsolhatjuk, ad neki egy kis pikantériát. :)

Eredmény: Hú meg ha. Hmm. Számomra tökéletesen eltalált íz, aki szereti a zöldségleveseket, a tejfölös leveseket, vagy a zöldség krémleveseket, annak be fog jönni. A turmixolt burgonya a fűszerezéssel isteni, a karalábé friss és finom. Én almaecettel locsoltam meg, mokkáskanálnyival egy tányért, és sokat dobott rajta. Sima levesként is tökéletes, de én például ebédre fogyasztottam pirítóssal. Bon apetit!

Hozzávalók (4 tányérhoz):
  • 3 db zsenge karalábé felkockázva (fontos, hogy friss legyen, gyorsabban fől)
  • 3 szem burgonya felkockázva
  • 1 szál póréhagyma karikára vágva (vagy csemege hagyma)
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 húsleveskocka/zöldségleveskocka
  • kb. 3 teáskanál ételízesítő
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 1 pohár 10%-os tejföl
  • 2 dl tej
  • friss petrezselyem/csemege hagyma
  • pár csepp citromlé/almaecet
  • (szerintem füstölt sajttal megszórva is finom lehet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín