Sikerült beszereznem egy újabb receptfüzetet, ami tele van jobbnál jobb sütikkel. Felértem Pestre, vettem pár almát, majd neki is álltam az almás-vaníliás pitének. Nem kell hozzá ugyanis túl sok minden. Esetleg egy kis idő és energia ráfordítás. :)
Recept: Vajas tésztaágyon pihenő, almakompóthoz hasonló gyümölcsös réteggel rendelkező, könnyű, vaníliás-habos sütiről van szó. Almán kívül minden volt otthon, így hozzá is láttam a sütéshez. A rétegeket külön készítjük el, emiatt számítsunk arra, hogy legalább 2 óra a sütés az előkészületekkel, hűtéssel együtt!
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a tojást, majd tésztát gyúrunk belőle. Félórára hűtőbe tesszük.
2. Mialatt a tészta hűl, az almát megtisztítjuk, felszeleteljük. Cukorral, rummal, fahéjjal és ízlés szerint mazsolával puhára pároljuk. Ha sok elvet enged, akkor leöntünk belőle.
3. A tésztát kivesszük és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Érdemes ezt sütőpapíron megtenni, később majd ezzel együtt helyezzük a tepsire. Villával szurkáljuk meg, majd előmelegített sütőben süssük 10 percig, anélkül, hogy megbarnulna (160-170 fokon)
4. A krémhez elkészítjük a pudingot, cukor nélkül, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgájákat. A fehérjékből a cukorral kemény habot verünk, majd a meleg masszához keverjük.
5. Az elősütött tésztát helyezzük át egy magasabb falú tepsibe. Érdemes már előzőleg ennek a méretéhez igazítani a tésztát a nyújtás során. Rákenjük az almás kompótot, végül befedjük a krémmel. 160-170 fokon 20-25 percig sütjük.
Eredmény: A tészta finom omlós lesz, amit jól kiegészít a könnyed krém és a gyümölcs. Bevallom, pudingszerűbb krémre számítottam, ehhez képest a tojásfehérje miatt lágyabb, levegősebb lett a textúrája. Mivel a tészta szárazabb típus, és a másik két réteg sem kifejezetten "folyós" típus, ezért aki puhábban szeretné enni, ajánlom mellé a vaníliafagyit. :) Az ízek kellemesek, harmonikusak. Jó étvágyat!
Hozzávalók (egy tepsire):
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 12 dkg margarin
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- kevés tej
- 1-1,5 kg alma
- 10 dkg cukor
- fahéj
- 1 evőkanál rum v. rumaroma
- ízlés szerint 5 dkg mazsola
- fél liter tej
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
Alma + Vanilia = YUMMY!!! :P
VálaszTörlésTök jó kombináció! :)))
Törlés