Ugrás a fő tartalomra

Terülj-terülj asztalkám szülinapi kiadás :))

Kedves barátnőm, Dalma ismét fergeteges ételeket varázsolt az asztalra. Ezúttal a szülinapja apropóján gyűltünk össze, és beszélgettünk, ettünk, ittunk nagyokat. Lássuk, mi volt most terítéken! :)

Előétel és a hidegtálak: A hangulatot érkezéskor cigánymeggyel és ágyas pálinkával alapoztuk meg. :P Emellett majszoltuk a sajtos rudat és a sonkás kiflit, melyek istenien finomak voltak. Viszont a java még csak ezután következett! Csak úgy sorakoztak a tálak az asztalon, melyek közül néhány a hűtőnek kinevezett erkélyen várakozott a bemutatásra. :P Jómagam prosciuttóba tekert sárgadinnyével kezdtem az étkezést. Szerintem tökéletes elegyet alkottak, csillagos ötös! Volt ismét sajttál, ezúttal szőlővel és dióval körítve. Mivel nagy sajtfanatikus vagyok, ezért megkóstoltam pár fajtát, lágyat, keményet, tricolort. :D Ezután töltött tojást ettem, padlizsánkrémet, valamint a juhtúrós pogácsát is megkóstoltam, ami rokforttal és szárított sonkával volt megtetézve. Ezen kívül volt még  snidlinges juhtúró paprikába töltve, baconbe tekert gombás-tojással töltött pulykamell, kolbásszal töltött karaj is, ezekre már nem jutott kapacitásom, pedig nagyon ínycsiklandóan néztek ki! Ja és a feta sajtos zöldségsalátáról se feledkezzünk meg, mely kellemes, friss ízével kiegészítette a füstösebb padlizsánkrémet vagy a markánsabb sajtokat. Dalmának ismét hatalmas köszönet és tapsözön jár, iszonyat nagy munka lehetett ilyen gyönyörű és ízletes falatokat az asztalra varázsolni!

Áfonyás rigójancsi torta: S ha mindez nem lett volna elég, szülinapi tortával koronáztuk az estét. Jómagam még sosem ettem ilyen fajta tortát, és az előzőekben leírt fogyasztási mennyiség után abban is kételkedtem, hogy egyáltalán belém fog-e férni bármi még. :D A torták esetében a vaskos, nagyon krémes vagy csokis fajtákat kevésbé kedvelem, viszont jöhet bármi, ami könnyedebb krémes, gyümölcsös, túrós vagy joghurtos. Nos ez az áfonyás rigójancsi igazi meglepetés volt számomra, mert amellett, hogy a tésztája kakaós és van egy réteg csokikrém is benne, felette áfonyakrém és a gyümölcszselés réteg következik, ami tökéletesen egyensúlyozza az édességet. Sőt, ez a torta kifejezetten friss, fanyar és citromos, a csoki is abszolút könnyed, tehát kedvenc tortámmá lépett elő. Köszönöm az élményt, az estére ismét 10-ből 10 pontot adok! :D És még egyszer, Boldog Szülinapot! ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hagymás bab ~vega version~

Személy szerint mindig nagy élvezettel néztem, ahogy Bud Spencer falatozta (volna) a hagymás babot a Piedone filmekben. Imádom a chilis babot, ezt az ételt pedig valahogyan hasonlónak képzeltem el. Anyukám egyik nap elújságolta, hogy hagymás babot főzött otthon a családnak. Rögtön kedvet kaptam én is és elkészítettem egy könnyed, hús nélküli verzióját. ;) 1, Vegyünk egy nagyobb fej vöröshagymát, pucoljuk meg. Karikázzuk, kockázzuk fel igény szerinti méretűre. Tegyük fel kevés olajra, pároljuk, dinszteljük meg.  2, Pakoljunk rá egy konzervnyi vörösbabot kevés levével együtt. Jöhet rá a paradicsompüré, még kevés víz igény szerint.  3, Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, kevés cukorral. A legvégén hintsük meg chilivel. Forraljuk össze, tálaljuk. Nos, ennyi volt a nagy recept. Eredetileg valamilyen húsféle vagy szalonna is kell bele, úgy "emberesebb", de lássuk be, nyár van, ilyenkor jobban esik egy könnyedebb fogás. Nekem nagyon bejött a hagymás bab, finom

Házi krémes á la Dr. Oetker

Érdekelt, hogy milyen sütit lehet összedobni a Dr. Oetker Házi krémes alapporból, ezért kipróbáltam. Bevallom, sosem csináltam még krémest, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek segítséggel fogok hozzá. Lássuk, milyen lett az eredmény! ;) Recept : A krémalap hátoldalán részletesen leírják, hogy kell megcsinálni a sütit, ami nem nagy ördöngösség. Ami kell hozzá: a 300 Ft-os krémalap, egy kb. 200 Ft-os fagyasztott leveles tészta, valamint 800 ml tej. És egy robotgép. Ennyi! Alul még feltüntetem a pontos mennyiségeket is, de most lássuk, hogyan készül a krémes! Személy szerint a tipikus cukrászdai (alul-felül száraz, plusz még a krém is olyan fura) krémeseket nem szeretem. De, tudtam, hogy ez vagy azért van, mert még nem ettem házit, vagy csak rossz cukrászdákban ettem eddig. :P Tehát, sejtettem, hogy a saját gyártmány úgyis finomabb lesz, még akkor is, ha alapporból készül. Első lépésben ki kell olvasztani szobahőmérsékleten a fagyasztott tésztát. Ezután lisztezett felületen ki kel

Modenai tészta

Nemrég az Il Trenoban ettem modenai tésztát, ami ugyan csirkehússal készült, de én most a "vega" verzióját készítettem el, szerintem így is nagyon finom lett. :) Recept : Tulajdonképpen ahány recept, annyiféle elkészítési módja van a tésztának. Én kettőből gyúrtam össze a számomra legmegfelelőbbet. Alul majd jelzem a pontos adagokat, elöljáróban annyit mondanék, hogy tészta, tejszín, fokhagyma, csemegekukorica, pirospaprika és chili kell hozzá. Az Il Treno gyorséttermeiben egy wokban összeforgatják a tésztát és a szószt, nagyjából ennyiből áll a fogás, hiszen náluk már előre el van készítve minden fontosabb hozzávaló. Érdekes ez a tészta, mert úgy mediterrán és csípős, hogy közben a pirospaprika miatt (számomra) magyaros ízvilágot idéz. Első lépésben főzzünk ki fusillit, orsót vagy bármilyen olaszosabb tésztát. Tegyük félre. Az apróra vágott fokhagymát kezdjük el egy lábasban kevés vajon párolni, majd adjuk hozzá a csemegekukoricát. Kevés párolás után jöhet a tejszín